Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Πασχαλινός Λαμπριάτης

Στην Άνδρο το παραδοσιακό Πασχαλινό τραπέζι δεν συμπεριλαμβάνει σούβλα. Το κατσικάκι μπαίνει στο φούρνο γεμιστό (Λαμπριάτη) . Βέβαια θα μου πείτε ότι αργήσαμε λίγο να ανεβάσουμε την συγκεκριμένη συνταγή, και μας βρήκε το καλοκαίρι. Για μένα η παρακάτω συνταγή δεν έχει εποχή, και ποτέ στο σπίτι μας δεν περιμέναμε να έρθει το Πάσχα για να την φτιάξουμε.

Δεν θα γεμίσουμε όμως ένα ολόκληρο κατσίκι, δεν μας ενδιαφέρει το κρέας, στην γέμιση θα εστιάσουμε. Για αυτό το λόγο τα υλικά που σας δίνω παρακάτω είναι για ένα μπούτι από άπαχο κατσίκι. Αν εσείς θέλετε να γεμίσετε ένα ολόκληρο κατσίκι ή θα το φτιάξετε το Πάσχα, απλά διπλασιάστε τα υλικά.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 μπούτι από κατσίκι άπαχο
  • 5 αυγά
  • 1 ματσάκι σέσκουλα
  • 1 μάτσο κρεμμύδια φρέσκα
  • 1 κούπα δυόσμο
  • 3 κουταλιές της σούπας άνηθο
  • ½ κιλό ρύζι γλασέ
  • 1lt γάλα
  • ½ κιλό φέτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ:
Αλατοπιπερώνουμε το μπουτάκι από κατσίκι και το ψήνουμε στο φούρνο με λίγο λάδι. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο κλείνουμε το φούρνο και το βγάζουμε από τη φωτιά.

ΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ:
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι έως ότου μαραθεί λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε το σέσκουλο και τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά τα λαχανικά. Ρίχνουμε το γάλα και όταν ξεκινά να πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι και την τριμμένη φέτα. Τα ανακατεύουμε καλά και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε επίσης στο μίγμα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.

Σημείωση: Αν το μίγμα μας είναι λίγο πηχτό το αραιώνουμε με νερό ζεστό.

ΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ:
Παίρνουμε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και βάζουμε το μπουτάκι από το κατσίκι κομμένο σε μερίδες. Προσθέτουμε το μίγμα μας και ψήνουμε στους 150 – 160C για περίπου 1 ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου