Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Καλλιέργεια Ντομάτας

Έχει περάσει περισσότερο από μήνας από τότε που έσπειρα ντομάτα στα γλαστράκια. Τα φυτά μου είναι έτοιμα για μεταφύτευση στη γλάστρα ή στο κήπο. Η σπορά της ντομάτας γίνετε από τα τέλη Μαρτίου έως Απρίλιο μετά από ένα με δύο μήνες μπορείτε να μεταφυτεύσετε.



Πριν φυτέψετε στην γλάστρα φροντίστε για την σωστή αποστράγγιση. Παίρνουμε μια γλάστρα και καλύπτουμε τον πάτο με ελαφρόπετρα ( δυο εκατοστά περίπου ύψος).

Στη συνέχεια καλύπτουμε την ελαφρόπετρα με περλίτη (απορρόφα το νερό και κρατά υγρασία).



Συμβουλή: Πριν ωριμάσει η ντομάτα όταν είναι μικρή και πράσινη, κάποιες φορές από κάτω μαυρίζει και χαλάει (έλλειψη ασβεστίου). Ένας φυσικός τρόπος να το καταπολεμήσετε αυτό είναι τα τσόφλια αυγού. Τα τσόφλια αυγού είναι πλούσια σε ασβέστιο. Κατά την μεταφύτευση, στο άνοιγμα που έχετε κάνει για να βάλετε το φυτό σας ρίξτε τα τσόφλια αυγού.

Τέλος βάζουμε και ένα καλάμι για να μπορούμε να στηρίζουμε το φυτό, διότι δεν θα αντέξει το βάρος των καρπών ντομάτας. Εάν η μεταφύτευση γίνει στο κήπο μας τα φυτά θα πρέπει να έχουν 40 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους.

Το πότισμα πρέπει να είναι συχνό μέχρι το φυτό μας να ανθήσει, μετά ελαττώνουμε μέχρι να δέσουν τα άνθη. Όταν δούμε την ντοματιά μας με πράσινα ντοματάκια τότε ξεκινάμε το τακτικό πότισμα.
Θειαφίζουμε κάθε δέκα μέρες περίπου για να προλαβαίνουμε τις ασθένειες. Εγώ δεν χρησιμοποιώ λιπάσματα σε κανένα από τα λαχανικά που φυτεύω (μόνο νεράκι).
Αφήστε μια έως δυο ντομάτες στο φυτό να ωριμάσουν για να κρατήσετε σπόρο.


Διαβάστε επίσης:
Σπέρνουμε ντομάτα στο μπαλκόνι
Συλλέξτε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου