Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Καλλιεργούμε Κόλιανδρο στο μπαλκόνιΚόλιανδρος, Coriandrum Sativum. Μονοετές ποώδες φυτό με έντονο άρωμα. Ο φρέσκος μοιάζει πολύ με τον μαϊντανό. Σε περίοδο άνθησης το φυτό φτάνει σε ύψος 20 – 140 εκατοστά. 

Δεν έχει πολλές απαιτήσεις παρά μόνο πότισμα. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό κατά την διάρκεια ανάπτυξης του βλαστού, μετά την ανάπτυξη του είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία.  Μπορούμε εύκολα να το καλλιεργήσουμε σε γλάστρα. Φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι  17 – 22 Co . Σπέρνουμε τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο, τοποθετούμε τους σπόρους σε μικρά γλαστράκια σποράς (πλαστικά ποτηράκια, καλαθάκια από φράουλες και γλαστράκια από εφημερίδα, γενικά ανακυκλώνουμε) σε βάθος 0,5 – 1,5 εκατοστά. Η βλάστηση του διαρκεί περίπου 7 – 10 ημέρες, μετά από 20 – 25 ημέρες μπορείτε να μεταφυτεύσετε.Ιστορία – ιδιότητες


Ήταν από τα βασικά μπαχαρικά και μυρωδικά στην αρχαία Ελλάδα. Τον χρησιμοποιούσαν σε όλες του τις μορφές, τόσο τον φρέσκο όσο και τους σπόρους του ως φυσικό συντηρητικό κυρίως για τα κρέατα. Η σκόνη από τους καρπούς του κόλιανδρου χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση της μόλυνσης πληγών. Βοηθά στο πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη. Μειώνει τα φούσκωμα της κοιλιάς και διευκολύνει την πέψη. Θεωρείται διεγερτικός και επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα.