Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η χρήση των βοτάνων

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει όποιος ενδιαφέρεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, είναι πώς να τις αξιοποιεί. Την ωφέλεια των φυτών δεν την δίνουν όλα τα φυτά με τον ίδιο τρόπο. Κάποια πρέπει να τα βράσουμε, άλλα να τα μουσκέψουμε, και άλλα τα χρησιμοποιούμε με διάφορους άλλους τρόπους.

Αφέψημα: <αφ + έψω = (βράζω)

Το προϊόν του βρασμού μέσα σε νερό διάφορων φυτικών, φαρμακευτικών, ή αρωματικών ουσιών. Συνήθως βράζουμε τα σκληρά τμήματα του φαρμακευτικού φυτού όπως ρίζες, φλούδες, κοτσάνια και σπόροι.


Ανάλογα το βότανο και την μορφή του, βράζουμε από 5 – 20 λεπτά (όταν πρόκειται για  ψιλοκομμένα βράζουμε 5 λεπτά, αν πρόκειται για ρίζες ή φλούδες 15 – 20 λεπτά). Σε δύο φλιτζάνια νερό βράζουμε τρείς κουταλιές από το βότανο και σουρώνουμε. Το πίνουμε σε δώσεις και δεν το κρατάμε πάνω από δώδεκα ώρες.

Έγχυμα:

Είναι μια εύκολη μέθοδος παρασκευής για να πάρουμε όλες τις φαρμακευτικές ιδιότητες των ευαίσθητων μερών των φυτών, όπως τα άνθη και τα φύλλα.Λίγο πριν φτάσει το νερό στο σημείο βρασμού το κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε 1 – 3 κουταλάκια του γλυκού από το φυτό για κάθε φλιτζάνι νερού. Το αφήνουμε για 10 – 20 λεπτά και σουρώνουμε. Πίνουμε αμέσως, το έγχυμα δεν διατηρείται.

Βάμμα: (αλκοολικό εκχύλισμα βοτάνων)

Η διάλυση φυτικής ουσίας σε αλκοολούχο διάλυμα. Τα συστατικά του φυτού διαλύονται στο οινόπνευμα χωρίς θέρμανση ή βράσιμο. Το βάμμα έχει εντονότερη δραστικότητα από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.

Για να φτιάξουμε το βάμμα παίρνουμε ένα αποστειρωμένο βάζο (να κλείνει αεροστεγώς) ρίχνουμε οινόπνευμα ή βότκα, τα αποξηραμένα βότανα σε σκόνη ή ψιλοκομμένα. Για κάθε μέρος βοτάνου ρίχνουμε 5 μέρη οινοπνεύματος. Η αναλογία είναι 1 προς 5.

Το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 4 – 6 βδομάδες, φροντίζοντας κάθε δεύτερη μέρα περίπου να ανακινούμε καλά. Μετά το πέρας του χρόνου σουρώνουμε και συσκευάζουμε σε μικρά σκούρα γυάλινα μπουκαλάκια.

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου