Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Καλλιέργεια Σκόρδου στο μπαλκόνι

Πολυετές, ποώδες, ιθαγενές φυτό το σκόρδο ανήκει στο γένος  Άλλιο και η καταγωγή του είναι από την Ασία.

Γνωστό από την αρχαιότητα αφού το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Έχει βολβώδες στέλεχος και τα φύλλα μέχρι τη μέση περίπου είναι επίπεδα και λεία. Ο βολβός του σκόρδου ή κεφάλι αποτελείται από πολλά μικρά βολβοειδή μέρη που λέγονται σκελίδες και έχουν κοινή βάση καλύπτονται δε όλα μαζί από 3-5 μεμβράνες που έχουν μορφή σωληνοειδούς θήκης. Κάθε θήκη σχίζεται σε μία μορφή φύλλου σχήματος λόγχης που είναι λίγο μικρότερο από αυτό του κρεμμυδιού.



Το σκόρδο πολλαπλασιάζεται με τους βολβούς του. Οι ανθοφόροι άξονες δεν έχουν σπόρια αλλά μερικές φορές φέρουν μικρούς βολβούς που επίσης χρησιμοποιούνται στον πολλαπλασιασμό του.

Σπορά

Το σκόρδο μπορούμε πολύ εύκολα να το καλλιεργήσουμε ακόμα και στα μπαλκόνια μας. Για να το φυτέψουμε χρησιμοποιούμε τις σκελίδες από τα κεφάλια του σκόρδου και τα τοποθετούμε σε βάθος 1,5 εκατοστών. Φυτεύετε στα μέσα του φθινοπώρου (Κατάλληλη μήνες Σεπτέμβριος – Νοέμβριος). Δεν θέλει πολύ πότισμα, τοποθετήστε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος.  Το φυτό ολοκληρώνει την ανάπτυξή του περίπου 6-8 μήνες μετά τη φύτευση των σκελίδων και η συγκομιδή γίνεται περίπου τον Μάιο ως τον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης: Τις ιδιότητες του σκόρδου και την χρήση του στην Αρχαία Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου