Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Σπέρνουμε Αγγούρι



Το αγγούρι είναι καρπός φυτού της ίδιας οικογένειας (Κολοκυνθοειδή) με τα φυτά που παράγουν το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι. Είναι καρπός του ετήσιου φυτού της αγγουριάς (Cucumis sativus) που έρπει και αναρριχάται.

Η προέλευση του είναι από την Ινδία όπου το καλλιεργούσαν πριν από 3.000 χρόνια. Επίσης ήταν γνωστό και στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και στους Ρωμαίους. Στη συνέχεια διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.



Επάνω στο ίδιο φυτό υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη. Τα φύλλα του είναι τριχωτά και έχουν μέχρι 5 λοβούς. Το αγγούρι είναι επίμηκες, κυλινδρικό, πράσινου χρώματος εξωτερικά και ελαφρύ πράσινου έως λευκού εσωτερικά .
Τρώγεται είτε σκέτο, είτε σε σαλάτες είναι δε το κύριο συστατικό στη χωριάτικη σαλάτα και στο τζατζίκι. Επίσης χρησιμοποιείται σε διάφορες κρέμες ομορφιάς.
Έχει λίγες βιταμίνες, κυρίως C, B1, B2 ενώ βιταμίνη Α υπάρχει στο φλοιό.


Σπορά

 
Σπέρνουμε τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και σε 5-10 μέρες βλαστάνει.

Συμβουλή : Για να επιταχύνουμε  την βλάστηση της σποράς βάζουμε σε ένα ποτήρι νερό για 24 ώρες περίπου σπόρους αγγουριού, οι σπόροι που θα μείνουν στην επιφάνεια είναι χαλασμένοι και τους πετάμε, ενώ αυτοί που θα μείνουν στο πάτο του ποτηριού είναι καλοί και θα βλαστήσουν πιο γρήγορα διότι θα έχουν φουσκώσει από το νερό. Για την συμβουλή αυτή ευχαριστώ τον φίλο Σάκη.



Έπειτα βάζουμε σε ένα γλαστράκι φρέσκο αφράτο χώμα, ρίχνουμε τους σπόρος, τους καλύπτουμε με χώμα, πιέζουμε ελαφρά και ποτίζουμε. 

Μεταφυτεύεται σε 30 μέρες στην οριστική το θέση, που μπορεί να είναι γλάστρα ζαρντινιέρα ή και στον κήπο. Μόλις τα φυτά μου θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση θα ανεβάσω φωτογραφίες και θα γράψω για την καλλιέργεια του αγγουριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου