Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ιδιότητες του σκόρδου και η χρήση του στην αρχαιότητα

Ο Ιπποκράτης και άλλοι Έλληνες γιατροί αποτελούν αληθινό χρυσωρυχείο πληροφοριών πάνω στο θέμα μας. Το σκόρδο χρησιμοποιούνταν, πρώτα απ' όλα, σαν καθαρτικό του πεπτικού συστήματος και σαν διουρητικό.

Είναι καλό για την αύξηση της ροής των ούρων. Το καλύτερο όταν κάποιος πρόκειται να πιει πολύ ή είναι μεθυσμένος. Το σκόρδο, βρασμένο ή ψημένο, είναι διουρητικό και χαλαρώνει το στομάχι.
Ο Διοκλής συνιστούσε μια σκελίδα σκόρδο μέσα σ' ένα σύκο σαν καθαρτικό, «ενώ πιο αποτελεσματικό είναι φρέσκο σκόρδο σε κρασί αγνό —το οποίο δεν αραιώθηκε με νερό —μαζί με κολίανδρο». Ο Πραξαγόρας το ανακάτευε με λάδι στο στιφάδο για περιπτώσεις πόνων στο έντερο.



Το σκόρδο χρησιμοποιούνταν, επίσης, για την αντιμετώπιση μολύνσεων και φλεγμονών διαφόρων ειδών, εσωτερικών και εξωτερικών — για παράδειγμα, του πνεύμονα.

Ο Διοσκουρίδης, ο οποίος έζησε τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Ήταν Έλληνας και αρχίατρος στα Ρωμαϊκά στρατεύματα στη Μικρά Ασία. Το έργο του Ματέρια Μέτικα (Materia Medica) δίνει την παρακάτω περιγραφή των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του σκόρδου.
Το σκόρδο είναι οξύ, καυτερό, παράγει αέρια, ερεθίζει την κοιλιά και προκαλεί δίψα. Αν το φάει κανείς, βοηθάει να αντιμετωπιστεί η ταινία και να φύγουν τα ούρα. Είναι καλό για τα δαγκώματα φιδιού όταν χρησιμοποιηθεί μαζί με κρασί, ή κοπανισμένο με κρασί. Κάνει καλό στα δαγκώματα λυσσασμένων σκύλων. Καθαρίζει τη φωνή και μαλακώνει το συνεχή βήχα, όταν φαγωθεί ωμό ή βρασμένο. Βρασμένο με ρίγανη, σκοτώνει τις ψείρες και τους κοριούς. Καθαρίζει τις αρτηρίες. Καμένο και. ανακατεμένο με μέλι, είναι αλοιφή για τα ερεθισμένα μάτια. Ακόμα, βοηθάει στη φαλάκρα. Μαζί με αλάτι και λάδι, θεραπεύει το έκζεμα. Μαζί με μέλι, θεραπεύει τις άσπρες κηλίδες, τον έρπη, τις κηλίδες από το συκώτι, τη λέπρα και το σκορβούτο. Βρασμένο μαζί με ξύλο πεύκου και λιβάνι, ανακουφίζει τον πονόδοντο όταν κρατήσει κανείς το διάλυμα στο στόμα. Βρασμένα άνθη σκόρδου είναι καλά για ένα καθιστό μπάνιο που βοηθάει να έρθει η εμμηνόρροια και να βγει ο πλακούντας. Για τον ίδιο λόγο, μπορεί κανείς να το καπνίσει.

Μερικές από τις καταστάσεις για την πρόληψη και θεραπεία των οποίων συστήνεται το σκόρδο είναι:

Καρδιοαγγειακές παθήσεις: υψηλή πίεση, μείωση της χοληστερίνης, των λιπιδίων και του σακχάρου του αίματος θρομβώσεις, καθορισμός των αρτηριών.
Κρυολογήματα: βήχας, βρογχίτιδα, ιώσεις, μολύνσεις, εσωτερικές και εξωτερικές φλεγμονές.
Πεπτικά προβλήματα: καθαρισμός των πληγών, μυκητιάσεις, έκζεμα, έρπης, ψείρες.
Αντίδοτο δηλητηριάσεων: χημική δηλητηρίαση, μέθη, δαγκώματα φιδιών, σκορπιών, λυσσασμένων σκύλων, εντόμων κ.α.
Πρόληψη ταυ καρκίνου, φυματίωση, ελονοσία, πανούκλα.

Τίτλος Βιβλίου: GARLIC - Nature's Original Remedy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου