Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Καλλιεργούμε Πιπεριά

Η πιπεριά είναι ποώδες και θαμνώδες φυτό γένους καψικόν (Capsicum). Είναι καλοκαιρινό φυτό της οικογένειας Στρυχνοειδών (Solanaceae). Κατάγεται από το Μεξικό και το βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής.

Η πιπεριά φτάνει τα 50 – 70 εκατοστά ύψος, τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα και σχετικά μικρά, άνθη λευκά. Ο καρπός της πράσινος ή κιτρινοπράσινος, που γίνετε κόκκινος ή κίτρινος όταν ωριμάσει. Το σχήμα του ανάλογα με την ποικιλία είναι κωνικό και μακρύ έως σφαιρικό ή τοματοφόρο.

Σπορά – Μεταφύτευση
Σπέρνουμε σε σπορείο από τον Μάρτιο και μετά. Σπέρνουμε σε βάθος από 0,5 – 1 εκατοστό. Το σπορείο θα πρέπει να βρίσκεται σε ζεστό μέρος αν σπείρουμε νωρίς τον Μάρτιο για να βλαστήσουν οι σπόροι. Όταν τα φυτά μας φτάσουν τα δέκα εκατοστά περίπου, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε.
Μεταφυτεύουμε τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Στον κήπο σε αποστάσεις γραμμής από γραμμή 60 εκατοστά και απόσταση ανάμεσα στα φυτά γραμμής 30 εκατοστά.

Στην γλάστρα φροντίστε για την καλή αποστράγγιση. Καλύψτε τον πάτο της γλάστρας με ελαφρόπετρα και περλίτη, όπως έχετε δει και σε άλλες μεταφυτεύσεις στο Blog (ντομάτα, αγγούρι).

Τέλος γεμίζουμε την γλάστρα με χώμα φτιάχνουμε άνοιγμα και φυτεύουμε το φυτό μας. Στηρίζουμε το φυτό με ένα καλάμι, διότι έχει λεπτό βλαστό και είναι ευαίσθητο στον αέρα.
Η πιπεριά δεν έχει πολλές απαιτήσεις, ποτίζετε τακτικά για να διατηρείτε το χώμα νωπό, μην καταβρέχετε τα φύλλα διότι ευνοείτε η ανάπτυξη μυκήτων. Μειώνετε ελαφρά το πότισμα καθώς οι καρποί ωριμάζουν. Ρίξτε τσόφλια αυγού για ασβέστιο.

Εξαιρετική πηγή βιταμινών
Οι πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες. Αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών Α και C. Ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι την ημέρα μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο από το 100% των ημερήσιων αναγκών σας. Εντάξτε στη διατροφή σας πιπεριές όλων των χρωμάτων για να έχετε περισσότερα οφέλη. Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Κ και μαγγανίου. Και είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως:

  • Βιταμίνη Α, που κάνει καλό στην όραση και προστατεύει από τις λοιμώξεις
  • Βιταμίνη C, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καταρράκτη
  • Βιταμίνη Β6, που είναι ζωτικής σημασίας για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ασθενειών των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας 
  • Βήτα-καροτίνη, που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση
  • Λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου