Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Καλλιέργεια ρόκας στο μπαλκόνι


Η ρόκα είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα. Βάλτε σε μια γλάστρα χώμα αφράτο (εγώ χρησιμοποιώ χώμα για λαχανικά που βρίσκω σε φυτώριο),  τοποθέτησε τους σπόρους σε βάθος περίπου 0,5 εκατοστών και πότισε. Όταν σκάσουν τα φύτρα αραίωσε τα. 


Προστάτεψε τα φυτά από δυνατούς ανέμους. Τον χειμώνα σπέρνω σε μικρά ποτηράκια και τα βάζω μπροστά στο παράθυρο, έτσι ώστε να τα βλέπει ο ήλιος και να προστατεύονται από τον αέρα μέχρι να αναπτυχθεί το φυτό. Μετά τα φυτεύω σε γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα.



Λίγα λόγια για την ρόκα


Μονοετές ποώδες φυτό ανήκει στο γένος Έρουκα (Eruca). Βρίσκεται στις περιοχές της Μεσογείου (άγρια ρόκα) ή καλλιεργείται. Η καταγωγή της είναι από την νοτιοανατολική Ασία. Η ρόκα είναι χειμωνιάτικο φυτό, ενώ ανθίζει από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 80 χιλιοστά.
Η γεύση της είναι πιπεράτη, αρωματική και ελαφρός πικρή. Η άγρια ρόκα έχει πιο πιπεράτη γεύση και πιο έντονο άρωμα από την καλλιεργούμενη.


Ιδιότητες


Η ρόκα περιέχει: βιταμίνη
C, Β9, καροτίνη, γλυκοσίδες, ταννίνες, αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, τα ορυκτά
- Ιώδιο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Σταθεροποιεί τον μεταβολισμό του σώματος και είναι ένας από τους κορυφαίους συμβούλους της απώλειας του βάρους. Έχει απολυμαντικό, αποχρεμπτικό, ήπια διουρητικές ιδιότητες, θεραπεύει τα κρυολογήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου